sobota, 22 września 2012

Kung Pao - pierwsze wejście smoka

To był mój pierwszy projekt, Kung Pao zadebiutował na youtubie 23 kwiecień 2012, teraz już jest u Dzikiego Chiliego. Plany filmowania pojawiły się na poważnie w 2011 ale nie było zabawek. I dlatego zawsze już będę miał sentyment do Kung Pao. Smak Chin dość autentyczny w domowym wydaniu. Obce kombinacje i podejście do gotowania. Moja wersja jest oczywiście w dużej mierze dopasowana do możliwości, czaje się na woka i taki palnik to wtedy będzie inny temat. Trzeba spróbować żeby zrozumieć innej opcji nie ma.

Kung Pao (ciśnij link a nie pożałujesz, trochę początki kina ale uwaga klepnięcie w brzuch 6:29)
- filety albo lepiej mięso z uda
- olej rzepakowy do smażenia (nie wolno na sezamowym)
- skrobia kukurydziana
- olej sezamowy
- wino ryżowe, białe wino, cherry
- ocet ryżowy
- cukier
- ostre suszone chili
- orzeszki ziemne mogą niesolone albo solone/orzeszki nerkowca
- zielona papryka zwykła
- czosnek
- imbir



ale też może być sambal i zielone ostre chili

Marynata kurczak
- soja, skrobia kukurydziana, cherry (odstawiamy na 20 min.)
Sos
- jedna łyżeczka cukru, skrobi, wina, oleju sezamowego, octu ryżowego i o wiele więcej soi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz