poniedziałek, 14 stycznia 2013

Szwedzkie klopsy pulpety północy

Prawda północy, żarcie na którym budowano potęgę w ciemnościach i mrozie ale także radość pierwszego słońca tak mocno wyczekiwanego. Są wszędzie w szkołach, szpitalach, stołówkach zakładowych, tworzą historię i tradycje. są statkiem flagowym szwedzkiej kuchni i dobrze zrobione są po prostu wychłostane na krawędzi z dowalonym całkowitą bandą efektem MMmmmmm. Przy nich zapewne powstawała pierwsza IKEA, pierwszy silnik Volvo a także lotniczy w swojej naturze SAAB. Czy ten smak jest możliwy do otworzenia w domu w Twojej kuchni, spróbuj. czy danie to stanie się Twoim ulubionym, Twoją popisową akcją otwierającą wiele drzwi, zadaniem ostatniego ciosu kulinarnemu smokowi który okiełznał starożytną sztukę obróbki mięsa według receptury północnych kowali.

Naciśnij na link poniżej a wejdziesz w świat kulinarnej iluzji
Szwedzkie klopsy pulpety północy

Köttbullar czyli klopsiki, kulki mięsne, pulpety. Jak najlepiej je zrobić? wydaje mi się że jest kilka sposobów ale jest jedna główna linia której należy się trzymać i jeśli posłuchasz dzikiego a on wie o czym mówi akurat w tej materii, to może się to udać.

- cebulę posiekaną podsmażamy na maśle,
- biały pieprz, cynamon i gałka (moja wersja także ostra papryka i tymianek) ale dominuje biały pieprz
- mięso mielone od 100 % wołowiny ale bardziej do mieszanki z wieprzowiną do 50/50 ale nigdy samej wieprzowiny. polecam proporcje wołowina 3 do prosiaczka 1.
- śmietana lub mleko,
- bułka tarta lub zwykła czerstwa,
- bulion cielęcy,
- smażymy na maśle,
- raczej na patelni (opcja piekarnikowa też się pojawia)
- dokańczamy w sosie,
- dajemy koloru i słoności sosem sojowym
- serwować z ziemniakami i lingonami czyli borówką szwedzką,
- do picia mleko, zimne
- do sosu może być mleko zamiast śmietany,
- mięso mielę bo to jest inny smak



Czasami mam tendencje do przesadzania ze śmietaną, zaprawę można również zaciągnąć mlekiem albo bulionem spróbuj jest kilka możliwości. Uważaj żeby nie było za słone, tak łatwo przedobrzyć. Przyprawy sam dopasuj, proporcje, wszystko i tak się zmienia. na razie nie bawimy się w konsekwencje 3 gwiazdek gościa od opon. Ale są zasady które określają pewne zagrywki i gdzie momentami może coś na prawdę wyjść i efekt zaskoczenia tam właśnie się pojawia...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz