wtorek, 26 lutego 2013

Kurczak Kung Pao WOK

Danie klasyczne które wzbudza wiele emocji. Jeśli chcecie uzyskać nieco jaśniejszy sos kontrolujcie ciemną soję, dajcie więcej jasnej, zamiast wina białego wytrawnego może być chińskie cherry nieco słodkawe albo wino ryżowe. Marynata do kurczaka to samo stosunek jasnej soi do ciemniej ustalacie sami, ale koniecznie skrobia kukurydziana no i alkohol.
Potrzebujemy:
- 400 g piersi z kurczaka pokrojone w kawałki,
- zielona papryka,
- suszone chili,
- imbir,
- czosnek,
- orzeszki nerkowca i ziemne niesolone

Kurczaka marynujemy w soi łyżka jasnej i pół łyżki ciemniej, skrobia łyżeczka, no i łyżka alko na jakieś 15-20 min.

sos.
około 4 łyżek soi sami decydujecie jakiej ja mieszam,
jedna łyżeczka
- ocet ryżowy, olej sezamowy, białe wytrawne wino, skrobia kukurydziana, cukier,

1. Prażymy orzeszki na woku, zabieramy
2. Na głęboki mocno rozgrzany w wokowych ciemnościach olej wpada kurczak praca karmelizowana, wyławiamy,
3. Zostawiamy odrobinę oleju i w kolejności ostra suszona papryka chili, po chwili czosnek i imbir, i potem zielona papryka.
4. Kurczak,
5. Sos dosłownie moment,
6. Orzeszki
7. Serwujesz gorąco z ryżem.

Filmowa iluzja




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz