sobota, 19 stycznia 2013

Kurczak ze szpinakiem

Tak na prawdę jedno z moich ulubionych dać, delikatne, kremowe i niezwykłe w swoim charakterze. 2 piersi z kurczaka kroję w kostkę do tego sól, pieprz, oregano, trochę mąki na oliwę podsmażamy, zdejmujemy. możemy dolać jeszcze oliwy na to kilka posiekanych ząbków czosnku i jest cudowna praca, boski aromat. Jedna czerwona papryka pokrojona w cienkie paski dołącza, lekkie podsmażenie i oprószamy mąką. Białe wino kilka minut fajnej pracy żeby alkohol w miarę wyparował i tutaj należy zwiększyć moc, potem zmniejszamy i dodajemy szpinak świeży. jest dużo ale on zniknie bez obaw. Działamy aż osiągnie ten charakterystyczny wygląd
Zalewamy ciężką śmietaną kremówką dość dużo minimum 250 mililitra, lekkie zamieszanie i gotujemy aż smaki się połączą i potem parmezan lekkie zwiększenie mocy 5 min. Na sam koniec dochodzi makaron i kawałki kurczaka. Serwujemy i zapraszam na tuba

Potrzebujemy
- 2 piersi z kurczaka,
- makaron tagliatelle
- 3 do 5 ząbków czosnku
- śmietana kremówka 30 %
- szpinak świeży baby
- papryka czerwona
- białe wino
- parmezan
- mąka,
- przyprawy (sól, pieprz, oregano)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz